HOLISTIC-MED-ATTAR

07 lutego 2024

Właściwa dieta człowieka oczami znanych lekarzy i dietetyków

Doktor Ken D  Berry - autor książki „Jak rozmawiać z lekarzem, aby uzyskać trafną diagnozę i właściwe leczenie”

jest lekarzem rodzinnym, praktykuje medycynę rodzinną od ponad 20 lat i od około czterech lub pięciu lat założył kanał na YouTube, do czego namówiła go żona. Do tego czasu cierpiał na otyłość, był w stanie przedcukrzycowym z powodu długiej listy przewlekłych schorzeń zapalnych.

 

Jak  próbował naprawić własne zdrowie?

Poszukując usilnie, natknął się na tę samą („właściwą ludzką”) dietę, którą w tym samym czasie na całym świecie odkrywają ludzie na nowo, o której można powiedzieć, że jesti nisko-węglowodanowa.

Jest to dieta naszych przodków, bogata w składniki odżywcze, zawierająca dużo tłustego mięsa i jajek. Stwierdził ,że nie będzie słuchał grubych lekarzy i grubych dietetyków, (uważał, że miał do tego prawo, ponieważ sam był kiedyś grubym lekarzem)”.

Oczywiście nie można kogoś oceniać na podstawie wyglądu zewnętrznego ale często wygląd zewnętrzny jest znakiem wewnętrznego zdrowia metabolicznego lub jego braku, a jeśli nie możesz naprawić siebie, to jak możesz próbować naprawiać kogokolwiek innego?

 

Właściwa dieta człowieka

Napisał książkę o właściwej diecie dla człowieka. Skoro jest lekarzem, który jest bardzo zdrowy a wcześniej zmagał się z licznymi schorzeniami to pewnie ma coś ciekawego do powiedzenia na temat zdrowia. Przeszedł przez diety w rodzaju paleo, keto, a potem zbliżył się bardziej do mięsożercy (dieta carnivore).

Wg doktora Berry’ego dieta powinna zależeć od ogromnej liczby uwarunkowań a więc od: wieku, płci, aktualnego stanu zdrowia metabolicznego, DNA twoich przodków, mikrobiomu jelitowego.

Z założenia, że każdy człowiek jest ssakiem w jego diecie powinno znaleźć się poniżej 100 gramów węglowodanów dziennie ale w postaci owoców, jagód, warzyw, orzechów, pod warunkiem, ze jest młody i zdrowy oraz aktywny fizycznie.

Im jesteś starszy, tym bardziej zagrożony jesteś chorobą metaboliczną  więc należy zmniejszyć ilość węglowodanów do 50 g lub 20g dziennie, w końcu możliwie bliską zera.

Właściwą dietą człowieka jest ta odpowiednia dla przodków. Badania paleoantropologiczne na całym świecie wykazały to bardzo wyraźnie w wielu różnych lokalizacjach, że dawny, łowiecki tryb życia przyczynił się do zubożenia fauny, więc  byliśmy zmuszeni rozpocząć hodowlę.

Dieta bogata w węglowodany powoduje stany zapalne w jelitach, stawach, skórze czy wpływa ujemnie na stan zdrowia psychicznego, więc nie może być dobra.  

Oczywiste jest, ze jeśli weganie chcą jeść wszystkie te rośliny, może mogą jeść fityniany, szczawiany i lektyny ale do czasu. Mogą one stanowić też część dziennego spożycia węglowodanów w ramach właściwej diety jeśli nie powodują przewlekłego, niewłaściwego stanu zapalnego w organizmie.

To są tylko niektóre z podstawowych zasad, na których dr Keny D Berry zbudował koncepcję właściwej diety człowieka.

 

Problemy autoimmunologiczne-prozapalne produkty

Problemy autoimmunologiczne mogą wywołać też niektóre mięsa jak wieprzowina i kurczak. Prawdopodobnie ma to raczej związek z tym, co jedzą świnia i kurczak.Mięso zwierząt, które mają tylko jeden żołądek i nie mają zdolności fermentacji (jak u przeżuwaczy) staje się bardziej zapalne.

Wiemy równiż, że białka jaj i nabiał mogą powodować stany zapalne.  Pojawia się pytanie, czy nie warto eksperymentować i wykluczyć z diety prozapalne produkty?

Ktoś z chorobą autoimmunologiczną źle reaguje na wieprzowinę i kurczaka a po odstawieniu tych produktów (czy to na całe życie, czy po kilku miesiącach lub kilku latach) jego metabolizm się ustabilizował, a układ odpornościowy w zasadzie się uspokoił i przestał wariować innymi słowy wygrał z ciężką chorobą.

Społeczność autoimmunologiczna  odnosi większe korzyści z diety „właściwej” człowieka, uzyskując cudowną poprawę nie tylko w zdrowiu psychicznym, ale także w: jelitach, stawach, skórze i dla nich to cudowne uczucie gdy ciało zaczyna się regenerować.

 

Dieta roślinna

Weganie czyli społeczność roslinożerców zachwala i fitoskładniki, czyli fitochemikalia i błonnik, którego spożycie mamy zmaksymalizować, ponieważ ślepo wierzy, że dieta roślinna uratuje Twoje życie i zdrowie i w ten sposób uratują planetę, a przecież ta wiara jest oparta na wwielu błędnych założeniach.

Mamy mówić o błonniku tak, jakby był biblijny, bo nawet nie możesz się z tym nie zgadzać.

Wielu lekarzy potraktowało książkę Keny’a D Berryego jako atak na medycynę, ale tak naprawdę jest to jego próba ratowania medycyny od mówienia „głupich rzeczy, które powtarzają lekarze ignoranci”.

Czy mamy badania na temat błonnika ?

Nie przeprowadzono ani jednego badania kontrolnego placebo, które wykazałoby związek przyczynowy polegający na tym, że im więcej spożywasz błonnika tym mniejsze ryzyko występowania raka.  Jedyne, co mają, to obserwacyjne badania epidemiologiczne, które pokazują na możliwy związek między spożywaniem większej ilości błonnika a mniejszą częstością występowania raka okrężnicy lub odwrotnie, spożywanie mniejszej ilości błonnika i większa częstość występowania raka okrężnicy wskazują na możliwe słabe powiązanie.

Taki dosłownie jest  stan wiedzy na temat badań nad błonnikiem i rakiem okrężnicy, ale wielu lekarzy, chociaż mają dobre intencje obecnie ignorują ten fakt i zalecają spożywanie błonnika. Badania, które młodzi badacze z całą pewnością mogliby teraz prowadzić to udowodnić, że jeśli masz IBS, chorobę Crohna, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego i zostaniesz mięsożercą,  to carnivore pomoże ci zwalczyć objawy szybciej niż cokolwiek innego.

Nikt jednak nie chce wydawać pieniędzy na badania,które nie zaowocują  patentem, który mógłby potencjalnie zarobić miliony lub miliardy dolarów.  W dodatku będą przecież sprzeczne z „religijnym dogmatem”, że trzeba jeść dużo roślin zawierających błonnik i fitoskładniki.

 

Doktor Anthony Chaffee jest amerykańskim lekarzem, wkrótce będzie neurochirurgiem (praktykuje obecnie w Australii) . Studiował biologię molekularną i komórkową na Uniwersytecie Waszyngtona w Seattle. Jest na diecie carnivore od 23 lat, w swojej praktyce leczy tą dietą ludzi.

Jest ekspertem nie tylko w temacie nowotworów i zdrowego, optymalnego odżywiania, ale swoim przykładem i praktyką potwierdza prawdziwość głoszonych przez siebie założeń.

Analizując nasz układ pokarmowy możemy przytoczyć mocne argumenty, które są typowe dla mięsożerców.  Mamy bardzo niskie pH żołądka, więc faktycznie wyjątkowo kwaśne środowisko pozwalające trawić mięso. Podobnie jak inne męsożerne istoty mamy bardzo długie jelito cienkie, w którym wchłaniane są białka, tłuszcze i inne składniki odżywcze.  W przeciwieństwie do roślinożerców mamy stosunkowo krótkie jelito grube. Również jelito ślepe, gdzie zachodzi fermentacja błonnika u roślinożernych jest długie, u człowieka jest w zaniku co świadczy, że nasz przewód pokarmowy po prostu nie jest skonfigurowany do metabolizmu lub przetwarzania błonnika.

Zwierzęta roślinożerne zjadają pokarm wraz z bakteriami , które pracują w ich układzie nad rozkładaniem błonnika. Mają długie jelito grube gdzie wchłaniane są produkty rozkładu tych bakterii. Te odpady to krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i białka, które są produktem ubocznym bakterii jedzących błonnik. Wszystkie roślinożerne, które jedzą włókniste rośliny, są w stanie rozbić błonnik do pewnego stopnia i go wykorzystać. My ludzie nie możemy tego zrobić, straciliśmy tę zdolność, ponieważ nasi przodkowie stali się mięsożercami miliony lat temu. Nie rozwinęły się u ludzi kły i pazury by radzić sobie ze zwierzyną, ale rozwinął się mózg, dzięki poszukiwaniu i opracowywaniu narzędzi do zdobywania pożywienia i radzenia sobie z nim w sposób znany nam obecnie. Gdy fauna na którą człowiek mógł polować zmniejszyła się, rozwinęła się hodowla.

Nasz organizm produkuje żółć, abyśmy mogli wchłonąć tłuszcz. Bardzo trudno byśmy mogli zaabsorbować tłuszcz bez żółci (wyjątek stanowią niektóre kwasy średniołańcuchowe), która zawiera potrzebne enzymy do rozbijania cząsteczek tłuszczu. Co dzieje się ludźmi, którzy mają problem z kamieniami żółciowymi? Zółć wychodząca z pęcherzyka jest 20 razy bardziej skoncentrowana niż ta wytwarzana w wątrobie, więc co dzieje się z każdym hiperskoncentrowanym roztworem w spoczynku - tworzą się wytrącone formy.

Często ludzie nie jedzą tłuszczu z różnych powodów (dieta odchudzająca, inne zalecenia). Specjaliści twierdzą, że nie musimy obawiać się kamieni żółciowych jeśli nasza dieta będzie zawierała wystarczająco dużo tłuszczu. W naszym pęcherzyku żółciowym, żółć nie jest w stanie utworzyć kamieni, gdy będzie systematycznie produkowana i wykorzystywana przez nasz system trawienny.

Nasza anatomia tj. fakt, ze posiadamy odpowiednie narządy do trawienia i wchłaniania tłuszczów wraz z niskim PH żołądka również przemawia za tym, że człowiek jest mięsożerny. Brak możliwości rozbijania błonnika trdniejsza dostępność składników odżywczych z każdej rośliny są dowodem, że mniej przyswajamy składników z roślinn niż z pokarmów odzwierzęcych.

Badania na niemowlętach przeprowadone w latach 50. pokazały, że po pierwszym okresie karmienia zastosowana u nich dieta mięsna pozwalała na przyswojenie 98 procent tego co otrzymali. Dieta mięsna umożliwia więc większe wykorzystanie składników odżywczych wpływając na obniżenie lub wyeliminowanie produktów ubocznych.

Ludzie, którzy mieli bardzo poważne problemy trawienne, jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, które powodowały u nich krwawe biegunki i ostre bóle musieli dać odpocząć swoim jelitom. Ulgę przynosiła im dieta o niskiej zawartości błonnika- dr Salisbury stosował specjalny stek  (Salisbury) zawierający tłuszcz i dużą zawartosć włókna mięśniowego bez tkanki łącznej i chrząstki, który pacjenci przyswajali niemal w 100 procentach. Rozpoczynał się u nich naturalny proces zdrowienia. Przepracowane jelita , przepuszczające notorycznie duże ilości błonnika , które skutkowały uchyłkami  czy zapaleniem uchyłków muszą doznać awarii. Skutki uboczne nadmiernego spożycia błonnika to gazy wzdęcia, zaparcia i biegunki.

 

Duża przyswajalność pokarmów mięsnych pozwala na spokojniejszą pracę jelit i mniejsze marnotrastwo pokarmu w przeciwieństwie do pokarmów roslinnych.

Dieta niskowęglowodanowa może pomóc w wyleczeniu układu pokarmowego z wielu ciężkich schorzeń.

Wywiad z dr Anthony Chaffee po polsku

https://www.youtube.com/watch?v=Ua2wxiCo-q0

 

Doktor Shawn Baker - chirurg, ortopeda, światowej sławy autorytet propagujący dietę carnivore , autor książki  „Carnivore Diet”.

Ma różnorodne i imponujące doświadczenie - służył jako chirurg urazowy w Iraku i Afganistanie, jest też sportowcem, rekordzistą świata w sportach ekstremalnych i odnoszącym sukcesy przedsiębiorcą.

Jako lekarz doświadczył, że system opieki zdrowotnej jest bardzo nieskuteczny w odwróceniu ogromnej narastającej fali chorób przewlekłych.

Poświęcił swoje życie poprawie zdrowia i dobrego samopoczucia innych i jest głęboko przekonany, że dieta mięsożerna to najlepszy sposób na osiągnięcie optymalnego zdrowia. Od kilku lat przestrzega diety mięsożernej i doświadczył znacznych korzyści zdrowotnych, w tym zwiększonej energii, poprawy jasności umysłu i zwiększonej wydajności fizycznej.

Jego książka „Dieta mięsożercy” zawiera kompleksowy przewodnik po tym sposobie odżywiania. Stworzył także internetową społeczność osób o podobnych poglądach, które interesują się dietą mięsożerców i chcą poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Jego osobiste doświadczenie w optymalizacji zdrowia, a także w kontaktach z tysiącami pacjentów pokazało potężne rezultaty w leczeniu i odwracaniu wielu chorób przewlekłych.

Wywiad z dr Shawn Baker po polsku

https://www.youtube.com/watch?v=uf1_eL7z2-w      

 https://carnivore.diet/dr-shawn-baker-md/

 

Karolina Bartoń jest specjalistką w dziedzinie nauk o żywieniu, studiowała na uniwersytecie w Szwecji, a obecnie kontynuuje swoją praktykę i edukację w prestiżowym Caroline Institute, czyli jednym z najbardziej prestiżowych uniwersytetów na świecie, gdzie kończy edukację w dziedzinie Nutrition Science.

Karolina sama na dietę carnivore trafiła w ten sposób, iż borykała się z dużymi problemami skórnymi. Nie pomagała dieta wegańska, którą stosowała przez 10 lat ani inne modele żywienia. Pomogła dopiero dieta carnivore. Rewolucyjne podejście żywieniowe, które opiera się na wyłącznym spożywaniu produktów mięsnych.

Udzieliła wielu wywiadów w których opowiada o swoich doświadczeniach i długoletniej walce z chorobą. Jednym z nich jest zamieszczony poniżej ze znanym dietetykiem Mateuszem Ostręgą

https://www.youtube.com/watch?v=idKL2g0bGCs&t=2719s

pozostałe materiały źródłowe:

https://www.youtube.com/watch?v=CqlB7Puih_E

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12076480/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16352792/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6375425/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.594408/full

https://cdn.nutrition.org/

 

arrow left
arrow right

Wszystkie informacje w zamieszczanych artykułach służą wyłącznie celom edukacyjnym i nie są poradą medyczną. Zawsze skonsultuj się z odpowiednim specjalistą przed podejmowaniem jakichkolwiek decyzji dotyczących zdrowia. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek informacje i działalności związane z zamieszczonymi linkami.