HOLISTIC-MED-ATTAR

20 marca 2025

Czym są lektyny ?

NIE WSZYSTKIE „ZDROWE PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE” SĄ ZDROWE

Szukasz najzdrowszej żywności, jaka jest możliwa?

Istnieją standardowe zdrowe produkty, takie jak świeże owoce i warzywa. Okazuje się jednak, że nie wszystkie te „zdrowe” produkty są tak dobre dla Ciebie, jak się wydaje.

Dlaczego?

Ponieważ niektóre z nich zawierają lektyny.

 

Czym są lektyny w żywności – podstawy

Do czego służą lektyny w jedzeniu?

Lektyna to forma samoobrony rośliny . Pomaga zniechęcić drapieżniki do zjedzenia tej konkretnej rośliny w przyszłości.

Lektyny w jedzeniu mogą zatruwać zwierzęta i ludzi.  Jedna z najsilniejszych toksyn roślinnych-rycyna, jest lektyną, która pomaga chronić roślinę rącznika pospolitego. W rzeczywistości jest tak silna, że poważnie szkodzi zwierzętom i ludziom.

W niektórych przypadkach rycyna była nawet używana jako broń biologiczna.

Na szczęście zdecydowana większość lektyn nie jest tak toksyczna jak rycyna  ale nadal mogą one wyrządzić wiele szkód ludzkiemu organizmowi.

 

Szkody, jakie mogą wyrządzić lektyny

Możesz pomyśleć, że skoro lektyna jest białkiem roślinnym, to będzie dla ciebie dobra. Ale lektyna to specyficzny rodzaj białka roślinnego, który w rzeczywistości jest dla ciebie zły. Wiąże się z cząsteczkami cukru, gdziekolwiek może je znaleźć w twoim ciele. Nie ma znaczenia, czy te cząsteczki znajdują się we krwi, układzie trawiennym czy nerwach. Kiedy lektyny w jedzeniu przyczepiają się do tych cząsteczek, zachowują się podobnie jak skorupiaki, gdy przyczepiają się do łodzi.

 

Okazuje się, że jeśli spożywasz zbyt dużo lektyn i białek roślinnych, mogą one przenikać do komórek wyściełających jelita.

 

Komórki te tworzą barierę, która pomaga zapobiegać przedostawaniu się szkodliwych drobnoustrojów i innych patogenów do przewodu pokarmowego. Gdy ta bariera zostanie przerwana, mogą wystąpić problemy z układem odpornościowym. W niektórych przypadkach ludzie mogą doświadczać objawów podobnych do zatrucia pokarmowego.

Teraz lektyny w jedzeniu mogą również prowadzić do innych problemów trawiennych.

 

W rzeczywistości jednym ze skutków ubocznych przyjmowania zbyt dużej ilości lektyn jest zatrucie lektynowe, które może prowadzić do silnego bólu brzucha, wymiotów i biegunki.

 

Unikaj produktów spożywczych zawierających dużo lektyn

Oto kilka przykładów produktów spożywczych zawierających lektyny:

 

Podczas gdy soczewica i groch również zawierają dużo lektyn, fasola ma ich więcej niż każdy inny produkt spożywczy.

Na przykład fasola nerkowata jest znana z wysokiej zawartości lektyn a jeśli zjesz niedogotowaną fasolę nerkową, możesz być narażony na duże ryzyko poważnych problemów trawiennych.

Winowajcą jest specyficzny rodzaj lektyny znany jako fitohemaglutynina . Jeśli musisz jeść rośliny strączkowe, upewnij się, że są gotowane pod ciśnieniem. Gotowanie pod ciśnieniem może pomóc w dezaktywacji szkodliwych lektyn.

Zboża są podstawą wielu diet. Są jednak pełne potencjalnie szkodliwych lektyn. Na przykład zarodki pszenicy zawierają lektynę znaną jako aglutynina. Jeśli to możliwe, spróbuj ograniczyć spożycie zbóż.

Możesz zapytać: „Co robią lektyny w mleku?” Chociaż mleko oczywiście nie pochodzi z rośliny, krowy, które je produkują, jedzą rośliny. Mleko od wielu krów zawiera białko o strukturze bardzo zbliżonej do lektyny kazeiny A1.

Badania pokazują, że gdy organizm przekształca kazeinę A1 w beta-kazomorfinę (inny rodzaj białka), może to spowodować uszkodzenie trzustki.

Niestety, wiele warzyw i owoców jest pełnych lektyn. Lektyny w owocach znajdują się głównie w ich skórkach i pestkach. Dlatego, gdy jesz owoce, pozbądź się wszystkich pestek i skórek. I upewnij się, że jesz owoce tylko wtedy, gdy jest na nie sezon.

Jeśli chodzi o warzywa, głównymi winowajcami są tak zwane warzywa „psiankowate”. Należą do nich pomidory, papryka, bakłażan i ziemniaki .

Ponownie, większość lektyn w tych warzywach znajduje się w skórkach i nasionach. Dlaczego są znane jako warzywa „psiankowate”? Odpowiedź jest niepewna. Jedna z teorii głosi, że zwykle rosną w nocy i zazwyczaj występują w zacienionych miejscach.

 

Produkty bez lektyn

Wiele smacznych potraw nie tylko ma mało lektyn , ale są ich pozbawione. Oto kilka z nich:

 

Awokado – możesz myśleć o awokado jak o warzywie, ale tak naprawdę to owoc. Jakkolwiek go nazwiesz, możesz czuć się w 100% komfortowo jedząc – o ile upewnisz się, że jest dojrzałe. Awokado nie tylko nie zawiera lektyny, ale jest również pełne przeciwutleniaczy. Awokado jest również bogate w dobre tłuszcze i błonnik.

Brokuły – Nie wszystkie warzywa mają lektyny. Brokuły, kalafior i brukselka również nie zawierają lektyn. Szparagi, seler, czosnek i cebula to tylko niektóre z nich.

Oliwa z oliwek – Oliwa z oliwek jest pełna minerałów i witamin, które są kluczowe dla zdrowia. Należą do nich wapń, żelazo, potas, witamina E i witamina K. Wykazano również, że oliwa z oliwek pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

 

Unikając lektyn w spożywanych pokarmach, możesz uniknąć wielu problemów takich jak:

… i mnóstwa innych problemów zdrowotnych.

 

W jaki sposób Twój organizm radzi sobie z lektynami w sposób naturalny?

Jak lektyny powodują takie spustoszenie?

Cóż, kiedy jesz nasiona, niektóre zboża lub skórki owoców, lektyny wyszukują cukry w twoim ciele, szukając tych, do których mogą się najłatwiej przyczepić. Jednym z ich ulubionych jest kwas sialowy – rodzaj cukru występujący w mózgu, jelitach, tkance nerwowej, a nawet w mleku ludzkim.

Ta zdolność do wiązania cukrów i węglowodanów sprawiła, że ​​lektyny nazwano lepkimi białkami.

Jednak lepkie białka zakłócają normalne funkcjonowanie osoby, która je spożywa .

Często lektyny mogą przeszkadzać ważnym komórkom w komunikowaniu się ze sobą. Kiedy tak się dzieje, reakcją organizmu jest zazwyczaj stan zapalny lub inny rodzaj reakcji na toksyczność, taki jak nudności, biegunka lub wymioty.

Co więcej, lepka natura lektyn może pozwolić im na łączenie się ze szkodliwymi bakteriami i wirusami. I mogą one faktycznie pomóc tym bakteriom i wirusom przykleić się do komórek w twoim ciele. Tak więc w niektórych przypadkach osoby z wrażliwością na lektyny mogą również częściej chorować lub zarażać się niż osoby bez wrażliwości.

Na szczęście jednak nasze ciała są przygotowane do walki z lektynami. W rzeczywistości, w pewnym sensie, mamy fizjologiczną zbroję.

Twój organizm jest zbudowany tak, aby bronić się przed lektynami

Teraz musisz zrozumieć – chociaż lektyny mogą być toksyczne lub wywoływać stany zapalne… i chociaż mogą naprawdę zaburzyć wewnętrzny system komunikacji twojego ciała…

Opracowaliśmy własny system obronny – w rzeczywistości wszystkie zwierzęta mają – aby uczynić lektyny nieskutecznymi lub przynajmniej osłabić ich wpływ. Ten system obronny ma wiele warstw i chroni nas przed wieloma toksycznymi efektami roślin – szczególnie tymi powodowanymi przez lektyny.

Pięć naturalnych mechanizmów obronnych organizmu przed lektynami

Właśnie przeczytałeś to powyżej – lektyny lubią wiązać się z cukrami. Znasz uczucie, które odczuwasz, gdy jesz papryczkę jalapeño lub pieprz cayenne? Zaczyna ci cieknąć z nosa, prawda? Cóż, to po prostu twój organizm daje ci znać, że zjadłeś coś, co zawiera lektyny. Twój organizm wydziela dodatkową dawkę śliny, aby uwięzić lektyny, które właśnie spożyłeś, w tym dodatkową warstwę śliny, która pokrywa twój przełyk, dzięki czemu twój posiłek może przejść przez twój przewód pokarmowy.

To kolejny powód, dla którego warto pić wodę. Ślina składa się z wody. Aby system obronny organizmu działał prawidłowo, pozostań nawodniony. Wtedy, jeśli wejdziesz w kontakt z lektynami, Twój organizm będzie gotowy, aby je przepłukać z organizmu.

 

2. Kwas żołądkowy

Kwas solny jest wydzielany przez żołądek jako główna obrona, chroniąca organizm przed toksynami i patogenami przyjmowanymi wraz z jedzeniem. W wielu przypadkach kwas żołądkowy może trawić niektóre lektyny, ale niestety nie może dotrzeć do wszystkich. Jest to jednak niezbędna obrona, która przynajmniej łagodzi ciężar trawienia lektyn.

 

Twoje usta i jelita są pełne mikroorganizmów, które ewoluowały, aby dokładnie konsumować wiele rodzajów lektyn. Te bakterie zapewniają wspaniałą ochronę, ponieważ usuwają wiele lektyn, zanim te dotrą do ściany jelita i wyrządzą w niej spustoszenie.

Okazuje się, że im dłużej spożywasz daną lektynę roślinną – na przykład gluten – tym dłużej hodujesz bakterie jelitowe, których zadaniem jest dezaktywacja tych lektyn.

Więc jeśli wyeliminujesz cały gluten ze swojej diety, bakterie jedzące gluten wyginą; a jeśli przypadkowo zjesz coś, co zawiera gluten i nie wiedziałeś, że to jest, nie będziesz w stanie tego strawić. Rezultatem jest... znaczny dyskomfort.

 

 

To warstwa śluzu wydzielana przez pewne komórki w jelitach. Podobnie jak śluz w nosie, ustach i gardle, ta warstwa śluzu jelitowego działa jak bariera. Tworzy uszczelnienie, utrzymując związki roślinne, które spożyłeś w jelitach, tam gdzie ich miejsce. Następnie cukry w śluzie zatrzymują i wchłaniają lektyny.

Teraz, pierwsze cztery obrony lektynowe wykonują przyzwoitą pracę, chroniąc twoje ciało przed lektynami, ale lektyny mogą znaleźć drogę do twojej diety na wiele różnych sposobów. Więc, nawet jeśli twoje ciało robi, co może, cukry w warstwach śluzowych zostają zużyte, a następna fala lektyn może zasadniczo wyznaczyć swój własny kurs bezpośrednio do twoich jelit.

 

Więc piąta obrona jest naprawdę najważniejsza. I to jest…

Widzisz, nie wystarczy po prostu polegać na fizjologicznych obronach organizmu przed lektynami.

Musisz zaangażować swój umysł. Więc kiedy odkryjesz, że istnieje żywność, która może powodować problem, musisz powiedzieć sobie:

„Nie, dziękuję” i po prostu odejść. Zostawić ją na półce.

Na koniec…

Jeśli pokusa jest zbyt wielka i po prostu musisz zjeść coś bogatego w lektynę, rób to rzadko.

Daj mechanizmom obronnym swojego ciała czas, którego potrzebują, aby wezwać wsparcie i zresetować się – twoje ciało ci podziękuje.

 

Bądźmy szczerzy – całkowite wyeliminowanie z diety produktów bogatych w lektyny może być trudne… zwłaszcza jeśli mówimy o dietach, na których się opierasz.

Teraz powinieneś starać się unikać produktów bogatych w lektyny tak bardzo, jak to możliwe – ale jeśli nie masz takiej możliwości, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby znacznie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować lektyny z niektórych produktów spożywczych.

Poniżej znajduje się kilka różnych sposobów na usunięcie lektyn z diety.

Nadal powinieneś unikać tych produktów tak bardzo, jak to możliwe, więc jeśli zamierzasz używać tych metod, rób to z umiarem.

Pomocna będzie również lektura artykułu o diecie dr Gundry'ego, aby dowiedzieć się więcej.

Pięć wskazówek, jak wyeliminować lektyny (lub przynajmniej ograniczyć ich ilość!)

Kiedy byłeś dzieckiem, czy widziałeś kiedyś swoich dziadków płuczących i moczących fasolę – a nawet zboża – przed gotowaniem lub gotowaniem?

Mogli nawet nie zdawać sobie z tego sprawy, ale robili to, aby zmniejszyć zawartość lektyny.

Jeśli musisz gotować z fasolą, pomidorami lub ziemniakami, najlepszym sposobem na zniszczenie lektyn jest szybkowar. Nie pozbędzie się on jednak każdej ostatniej lektyny – i nie uda się do wyeliminować lektyn z pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia lub orkiszu – więc tych lepiej unikaj całkowicie.

Prawdę powiedziawszy, gotowanie pod ciśnieniem może całkiem dobrze poradzić sobie z niektórymi warzywami i roślinami strączkowymi. Więc przyzwyczaj się do gotowania pod ciśnieniem. Wystarczy namoczyć w kilku zmianach wody (w przypadku fasoli), a następnie ugotować pod ciśnieniem zgodnie z instrukcją producenta na twoim szybkowarze.

 

Kiedykolwiek gotujesz z produktami roślinnymi o wysokiej zawartości lektyny, takimi jak ogórki, bakłażany i dynia, musisz je obrać i usunąć pestki. Najbardziej szkodliwą częścią każdej rośliny jest jej łupina, skórka lub skórka wypełniona lektyną.

Powtórzę: w skórkach i pestkach kryją się te uciążliwe lektyny .

Możesz użyć ząbkowanego obieraka, aby bez wysiłku usunąć skórki. Ponieważ są superostre, nadają się zarówno do twardych, jak i miękkich owoców – nawet bardzo dojrzałych brzoskwiń i pomidorów. Innym prostym sposobem na usunięcie skórek z pomidorów jest gotowanie ich przez minutę lub dłużej.

Po obraniu owoców wystarczy przekroić je na pół i łyżką wyjąć pestki.

Kiedy fermentujesz owoc lub warzywo, pozwalasz dobrym bakteriom rozłożyć i przekształcić wiele substancji obronnych i szkodliwych zawartych w roślinie. To jeden z powodów, dla których najzdrowsze kultury świata jedzą tak wiele sfermentowanych produktów.

Na przykład dr Gundry zaleca unikanie zwykłych produktów sojowych (tofu, mleka sojowego, edamame). Jednak jego dieta dopuszcza takie rzeczy jak tempeh i miso, ponieważ są fermentowane.

A warzywa nie tylko są świetne, gdy są fermentowane, ale stają się również wspaniałym pokarmem bogatym w probiotyki. Ponownie, fermentacja nie zabija wszystkich lektyn, ale może znacznie je zmniejszyć.

Całkowite unikanie lektyn może być trudne, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz jeść bez lektyn. Jednak te pięć wskazówek może pomóc Ci ograniczyć te chorobotwórcze lektyny. Są to sprawdzone i prawdziwe metody, które były stosowane na całym świecie – w niektórych przypadkach od tysięcy lat. Więc weź lekcję od naszych przodków i zneutralizuj te toksyczne białka roślinne ! Twoje ciało Ci podziękuje.

Możesz spróbować suplementu na zdrowie jelit, aby jeszcze bardziej wesprzeć i wzmocnić jelita.

ŹRÓDŁA:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1115436/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3705319/

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/atvb.39.suppl_1.706

Lektyny dietetyczne przyczyniają się do choroby tętnic wieńcowych u ludzi poprzez odpowiedź autoimmunologiczną mediowaną przez 1L-16, jak pokazano na podstawie wyniku ryzyka ACS PULS

https://www.youtube.com/watch?v=85CZQLa8ejg

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://cdn.drgundry.com/wp-content/uploads/2018/08/Abstact137-1.pdf

Odwrócenie dysfunkcji śródbłonka za pomocą bogatych w polifenole produktów spożywczych i suplementów w połączeniu z unikaniem głównych lektyn dietetycznych

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://cdn.drgundry.com/wp-content/uploads/2018/08/AbstactP238.pdf

Remisja/wyleczenie chorób autoimmunologicznych za pomocą diety z ograniczoną zawartością lektyn, uzupełnionej o probiotyki, prebiotyki i polifenole

https://gundrymd.com/body-defense-against-lectins/

 

 

arrow left
arrow right

Wszystkie informacje w zamieszczanych artykułach służą wyłącznie celom edukacyjnym i nie są poradą medyczną. Zawsze skonsultuj się z odpowiednim specjalistą przed podejmowaniem jakichkolwiek decyzji dotyczących zdrowia. Autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek informacje i działalności związane z zamieszczonymi linkami.